Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008

Καρυδιά – Walnut (Juglans regia)


Η καρυδιά ανήκει στην τάξη γιουγκλανδώδη και στην οικογένεια γιουγκλανδίδες με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων .Είναι αγγειόσπερμο,μονοχλαμυδικό φυτό.

Τα φύλλα της καρυδιάς είναι μεγάλα, μακριά, σύνθετα. Τα άνθη της είναι αφανή χωρίς πέταλα και τα αρσενικά σχηματίζουν ταξιανθίες. Ο κορμός της είναι παχύς και η διάμετρος του φτάνει τα 2,5 μέτρα.

Η κοινή καρυδιά φτάνει σε ύψος τα 35 μέτρα και είναι γνωστή και με τις ονομασίες αγγλική ή περσική. Καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της ,το καρύδι και για την εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία της.

Τα καρύδια όταν ωριμάσουν τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται από το έδαφος πριν μαυρίσουν .Στην συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξεραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια. Το καρύδι έχει σχήμα σφαιρικό και το περικάρπιο του όταν είναι χλωρό είναι παχύ σαρκώδες και πράσινο ενώ όταν ωριμάζει αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό μπεζ-καφέ και γίνεται σκληρό, ξυλώδες κέλυφος.

Το εσωτερικό του καρυδιού η καρυδόψιχα αποτελείται από δύο μεγάλες κοτυληδόνες οι οποίες περιβάλλονται από ένα λεπτό σπερματικό περίβλημα. Η καρυδόψιχα τρώγεται σκέτη σαν ξηρός καρπός ,χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ,στη μαγειρική και τρώγεται με μέλι. Το χλωρό καρύδι γίνεται νόστιμο γλυκό του κουταλιού.

Το ξύλο της καρυδιάς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν εμφανίζει ρωγμές. Είναι συμπαγές με εξαιρετική ελαστικότητα και χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων πολύ καλής ποιότητας. Επειδή κατεργάζεται εύκολα χρησιμοποιείται και στη ξυλογλυπτική.

Η καρυδιά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος. Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα.

Στην Ελλάδα η καρυδιά πολλαπλασιάζεται με σπόρο από καλά και ειδικά επιλεγμένα δέντρα. Σε άλλες χώρες ο πολλαπλασιασμός γίνεται με εμβολιασμό αλλά θεωρείται αρκετά δύσκολος.

Ένα είδος καρυδιάς είναι η μαύρη καρυδιά δέντρο της Βόρειας Αμερικής που φτάνει σε ύψος τα 25 μέτρα. Μακρόβιο φυτό μπορεί να ξεπεράσει την ηλικία των 250 ετών. Το ξύλο της είναι εξαιρετικής ποιότητας , ακριβό και ανθεκτικό. Τα καρύδια που παράγει χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία και στην παρασκευή γλυκών και παγωτού.

Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή καρυδιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Τουρκία και η Ουκρανία.

Τα φύλλα και ο εξωτερικός γλοιός, εσωτερικώς είναι και στομαχικά, αντιχοιραδικά και κατά της λευκόρροιας. Επίσης έχουν την τάση να κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Ακόμη το πυκνό αφέψημα των φρέσκων φύλλων της καρυδιάς είναι ευεργετικό για πλύσεις των γεννητικών οργάνων των γυναικών σε περιπτώσεις φλογώσεως. Το «τσάι» των φύλλων της καρυδιάς καθαρίζει το αίμα.

Το ίαμα δίνεται σε δυσκολία προσαρμογής σε αλλαγές οποιουδήποτε είδους. Υπερευαισθησία σε ιδέες και επιρροές.

Το άτομο έχει την αποφασιστικότητα να εκπληρώσει τα ιδανικά και τις φιλοδοξίες του, παρά τις αντίξοες συνθήκες, αδιαφορώντας για τα σχόλια και τη γελοιοποίηση.

Μέθοδος δυναμοποίησης: Βρασμός

Δεν υπάρχουν σχόλια: