Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Δαμασκηνιά – Cherry Plum (Prunus cerasifera)


Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο , φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος προύνος , στην οικογένεια ροδίδες και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά. Ιθαγενές φυτό των χωρών του βορείου ημισφαιρίου κατάγεται από τις περιοχές της Κασπίας θάλασσας. Αρχαίο δέντρο αναφέρεται από τον Θεόφραστο σαν προύμνη εξ ου και η επιστημονική του ονομασία προύνος. Σήμερα καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη από το βορρά μέχρι το νότο, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική.

Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα ,έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φέρουν 2-3 άνθη. Ο καρπός της δαμασκηνιάς είναι το δαμάσκηνο.

Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος. Ανθεκτική στο ψύχος , ακόμα και για τα άνθη της. Πολλαπλασιάζετε με εμβολιασμό ροδακινιάς ή αμυγδαλιάς και φυσικά του συγγενικού της φυτού της κορομηλιάς. Χρειάζεται αραίωμα των καρπών της έτσι ώστε να αυξηθεί η ποσότητα παραγωγής και να μην σπάσουν τα κλαδιά από το βάρος.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται η ποικιλία Σκοπελίτικη και τα δαμάσκηνα που βγάζει προορίζονται για ξήρανση. Επίσης συνηθίζεται να λέγεται δαμασκηνιά και η μπουρνελιά ,όμως στην πραγματικότητα διαφέρουν από το σχήμα και χρώμα των καρπών τους. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η Θεσσαλία, το νησί Σκόπελος , η Στερεά Ελλάδα , η Μακεδονία και η Θράκη.

Τα χρησιμοποιούμενα μέρη της είναι οι καρποί, φρέσκοι, ξεροί ή βρασμένοι. Τα ωμά δαμάσκηνα μπορεί να είναι αιτία αργών πέψεων και φουσκωμάτων, ενώ ξερά αφού τεθούν στο νερό και στην συνέχεια βραστούν, είναι ενεργητικά, καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα και δρουν ευεργετικά στο συκώτι. Χρειάζεται όμως ένα προληπτικό μέτρο, να βραστούν για μια ώρα, αλλάζοντας όμως το νερό τρεις φορές για να εξαλειφθούν τα υπερβολικά ποσά ζάχαρης που είναι πρώτες αιτίες εντερικών ζυμώσεων.

Το ανθοΐαμα δίνεται σε ανθρώπους που διακατέχονται από απελπισία, από φόβο μην χάσουν τον έλεγχο του νου τους, φόβο μήπως κάνουν κάτι φρικτό, και σε όσους έχουν ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού.

Τα άτομα που χρειάζονται αυτό το ανθοΐαμα φοβούνται πως κάτι κακό θα συμβεί, πως θα χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα, είναι στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Και ίσως ήρθαν σε αυτή την κατάσταση μετά από μια περίοδο άγχους ή θλίψης. Τα άτομα που χρειάζονται το ίαμα κάποια στιγμή θα εκραγούν σαν ηφαίστειο και όσα κρατούν μέσα τους θα ξεχειλίσουν σαν χείμαρρος και θα προκαλέσει αρκετές καταστροφές.

Το ίαμα βοηθάει το άτομο να μπορεί να χειρίζεται τις ισχυρές εσωτερικές του δυνάμεις αυθόρμητα και με μια γνήσια αίσθηση ηρεμίας, γιατί η αγωνία θεραπεύεται από τις εξισορροπητικές δυνάμεις του πνεύματος ή του ανώτερου εαυτού.

Μέθοδος δυναμοποίησης: Βρασμός

Δεν υπάρχουν σχόλια: