Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Γεντιανή – Gentian (Gentiana amarella)

Η γεντιανή ανήκει στην οικογένεια Γεντιανωδών ( Gentianaceae). Η ρίζα του φυτού είναι θεραπευτική. Τονωτική πικρή, ορεκτική και διεγερτική της πέψεως. Ομοίως είναι καθαρτική σκωληκοκτόνος και κατά της ελονοσίας. Είναι ακόμη και κατά των δηλητηριωδών δαγκωμάτων εντόμων (με σκόνη στις πληγές και εσωτερικώς με αφέψημα μαζί με μέλι). Το στέλεχος του φυτού είναι ευθύ σε ύψος 1 μέτρο. Τα φύλλα του είναι αντικριστά και μυτερά. Τα άνθη του τα συναντάμε σε διάφορα χρώματα, στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως κίτρινα, όμως είναι πολύ γνωστά τα μωβ – βιολετί άνθη. Ανθίζει από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Η γεντιανή είναι πολύ γνωστή ως καλό τονωτικό πικρό που διεγείρει την όρεξη (στομαχική) είναι ακόμη αντιπυρετική. Βοηθάει κατά των αιμορροΐδων, της αναιμίας, των πόνων του στομάχου και της ξινίλας.

Το ανθοΐαμα δίνεται σε ανθρώπους που αποθαρρύνονται, που τους πιάνει κατάθλιψη και μελαγχολία εύκολα. Αρνείται να κατανοήσει πως ο ίδιος του δεν θέλει να συνειδητοποιήσει πως το πρόβλημα το δημιουργεί μόνος του, λόγω της αρνητικής του στάσης, και πως δεν είναι αξεπέραστα προβλήματα όπως τα θεωρεί.

Το ίαμα βοηθάει το άτομο να καταλάβει ότι η προσπάθεια μετράει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό να μην πέφτει σε κατάθλιψη.

Μέθοδος δυναμοποίησης: Ήλιος

1 σχόλιο:

Ταξιαρχούλα είπε...

Μόλις διάβασα σε άρθρο ότι είναι και το Ν1 κατά του καρκίνου σύμφωνα με νέες έρευνες Γερμανών.