Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ελιά – Olive (Olea europoea)

Η ελιά είναι οπωροφόρο δέντρο το οποίο συναντάται πολύ συχνά στην Ελλάδα. Ο καρπός της ονομάζεται επίσης ελιά, από τον οποίο βγαίνει το ελαιόλαδο. Είναι σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Είναι πολύ βασική για την περίφημη Μεσογειακή διατροφή, εξαιτίας των καρπών της και του ελαιόλαδου. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Καλλιεργούταν στην Αρχαία Ελλάδα, και αποτελούσε εμπορικό προιόν.
Δέντρο της οικογένειας των Ελαιιδών (Δικοτυλήδονα). Είναι γνωστό απο τους αρχαιοτάτους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελληνική παράδοση θέλει πατρίδα της ελιάς την Αθήνα, αφού η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη. Οπωσδήποτε, οι Έλληνες είναι ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαικό μεσογειακό χώρο. Η ελιά προτιμά κλίματα εύκρατα χωρίς ακρότητες θερμοκρασίας (μέση ετήσια θερμοκρασία 16οC) και υγρασίας, γι'αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη μεσογειακή ζώνη (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Αλγερία, κ.λπ.) Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα πάνω, αργυρόχροα κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι πολλές. Σε μερικές απ'αυτές, με μια ορθολογική επιλογή έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη απόδοση σε ελαιόλαδο χάρη σε μια αξιόλογη σμίκρυνση του πυρήνα προς όφελος της σάρκας.

Η ελιά εκτός από το κύριο προϊόν της που είναι το λάδι, έχει τα φύλλα της και τις πράσινες ελιές που χρησιμοποιούνται στη λαϊκή θεραπευτική. Κύριο συστατικό του είναι ένα πικρό γλυκοσίδιο η ελαιοευρωπαϊνη. Είναι άριστα κατά της υπέρτασης, χαμηλώνει τη χοληστερίνη και βοηθά να χαμηλώσει ο καρκινικός δείκτης του προστάτη. Είναι πολύ καλό διουρητικό. Τα φύλλα περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που δεν καταστρέφονται κατά τη διαδικασία παρασκευής του εγχύματος. Ρίχνομε ψιλοκομμένα φύλλα σε βρασμένο νερό το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τους 85οC. Αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και είναι ένα από τα καλύτερα αντιβιοτικά το οποίο δίνει καλά αποτελέσματα ακόμα και σε ιογενείς παθήσεις. Σύμφωνα με το γιατρό M. Walker (1996) πάνω από 100 λοιμώξεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Μεγάλες εξαγωγές φύλλων έχουν αρχίσει από την Κρήτη. Πολλές έρευνες σ' όλο τον κόσμο έχουν γίνει και άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δράση των φύλλων της ελιάς.

Ήδη τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί είναι πολύ θετικά και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στο μέλλον τα φύλλα και τα προϊόντα τους θα είναι μια πανάκεια.

Το ανθοΐαμα δίνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πλήρη νοητική και σωματική εξάντληση. Βοηθάει με νοητική γαλήνη, ζωτικότητα, ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ζωή.

Μέθοδος δυναμοποίησης: Ήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: