Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Αγριμόνιο - Agrimory (agrimonia eupatoria)


Αγριμόνιο το ευπατόριον, ανήκει στην οικογένεια Ροδωδών (Rosaceae). Κοινές ονομασίες είναι: Ασπροζάκι, Φωνόχορτο. Στην Ελλάδα το συναντάμε σε μέρη που διατηρούν υγρασία. Έχει κίτρινα άνθη (το καλοκαίρι) και τα φύλλα του είναι μεγάλα, οδοντωτά και λίγο χνουδωτά. Οι καρποί του είναι τριχωτοί και κολλούν στα ρούχα όταν τριφτούν. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε πλούσια χώματα, που διατηρούν υγρασία. Η συγκομιδή του μπορεί να γίνει τον Ιούνιο και Οκτώβριο.

Ιδιότητες του φυτού είναι: Στυπτικό επουλωτικό των πληγών, φάρμακο κατά της χρόνιας φαρυγγίτιδας και κατά της διάρροιας, ακόμα κατά του διαβήτη. Με αφέψημα του φυτού να γίνονται γαργαρισμοί (100 γρ. ξερά φύλλα σε ένα λίτρο νερό). Να βράσει ώσπου να μείνει το 1/3 και να προστεθούν 50 γρ. μέλι. Το τσάι των φίλων του είναι κατά τη ημικρανίας, της δυσπεψίας και κατά της διάρροιας. Συνίσταται ως φάρμακο για πρηξίματα, στραμπουλήγματα και μώλωπες. Για τις περιπτώσεις αυτές γίνεται μια πάστα με ξίδι, πίτυρα και φύλλα αγριμονίου σε ίσα μέρη και ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνουν πάστα, η πάστα τοποθετείται στα μέλη που πάσχουν και επαναλαμβάνεται μέχρι να την θεραπεία.

Το ανθοΐαμα από αγριμονία δίνεται σε άτομα που έχουν ένα νοητικό μαρτύριο και το κρύβουν πίσω από μια ξένοιαστη βιτρίνα.

Δείχνουν χαρούμενα, είναι η ψυχή των πάρτι, έχουν πάντα παρέες και τους αρέσει η ηρεμία γι’ αυτό δεν θέλουν να μπλέκουν και να βλέπουν διαμάχες ή τσακωμούς. Είναι άτομα που τους αρέσει να δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους, έχουν εσωτερική κινητικότητα και συνεχώς αναζητούν δράση και καινούργια ερεθίσματα. Στην πραγματικότητα όμως μέσα τους βασανίζονται ψάχνοντας να βρουν τον εαυτό τους. Το ανθοΐαμα βοηθάει στο να γίνουν αυτά τα άτομα ειλικρινείς και να έχουν μια εσωτερική ηρεμία Βρίσκεις τον εαυτό σου και μπορείς να τον δείξεις πραγματικά χωρίς μάσκες.

Μέθοδος δυναμοποίησης: Ήλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: