Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Αγριοκαστανιά – chestnut Bud (AEsculus Hippocastanum)


Ανήκει στην οικογένεια Ιπποκαστανωδών. Δέντρο κοσμητικό με τα ωραία φύλλα του και τα πολλά άσπρα άνθη του ή υπέρυθρα. Δέντρο των Ινδών. Τα φύλλα του είναι πολύ σχιστά αποτελούμενα από πέντε φυλλάρια οδοντωτά στενά στην βάση, ωοειδή προς τα πάνω (δακτυλωτά), ωραία στην εμφάνιση. Οι καρποί του είναι σκεπασμένοι με φλοιό πράσινο. Όταν ωριμάσουν δίνουν τα γνωστά κάστανα των Ινδίων.

Θεραπευτικός ο φλοιός των νεαρών κλαδιών είναι αντιπυρετικός και στυπτικός. Συνιστάται κατά των χρόνιων ημικρανιών. Η χρήση του ινδικού κάστανου είναι ευεργετική στις αιμορροΐδες. Βάμμα των σπόρων συνιστάται ως καταπραϋντικό των πόνων των αιμορροΐδων και ελάττωση των όγκων τους. Γίνεται αλοιφή με βάμμα 20 γρ. και λανολίνη 60 γρ. Ως αντιπυρετικό παίρνεται το αφέψημα του φλοιού. Αφέψημα των καρπών του δέντρου που είναι σαπουνώδες καθαρίζονται τα μάλλινα ρούχα. Οι καρποί χρησιμοποιούνται φρέσκοι. Το λάδι τον καρπών συνιστάται για εντριβές κατά του αρθρίτη και των ρευματισμών. Δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση του φυτού γιατί περιέχει την Αισκουλίνη ουσία πολύ δραστική. Το δέντρο της υποκαστανιάς μεταφέρθηκε στην Βρετανία από την Τουρκία στις αρχές του 17ου αιώνα.

Για το ανθοΐαμα χρησιμοποιούνται τα κολλώδη μπουμπούκια, τα άνθη χρησιμοποιούνται για το white chestnut. Τα μπουμπούκια γι’ αυτό το ανθοΐαμα συλλέγονται στις αρχές του Απρίλη.

Το ανθοΐαμα δίνεται σε ανθρώπους που ξεχνάν τις εμπειρίες τους, και δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Σε ανθρώπους που πρέπει να επαναλαμβάνουν πολλές φορές τα ίδια λάθη, τις ίδιες καταστάσεις για να μπορέσουν να μάθουν και αυτό δεν είναι σίγουρο.

Το ίαμα αυτό βοηθάει ώστε το άτομο που το χρησιμοποιεί να είναι παρατηρητικό, να είναι «μέσα» στην κάθε εμπειρία που ζει στο τώρα να βιώνει συνειδητά τις καθημερινές εμπειρίες και να μαθαίνει από αυτές, είτε κάνει κάποιο λάθος, είτε όχι.

Μέθοδος δυναμοποίησης: Ήλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: