Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ρείκι – Heather (calluna vulgaris)


Το ρείκι (Calluna vulgaris) είναι φρυγανώδης θάμνος με πλούσια ανθοφορία το φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι πολλά, μικρά, κωδωνοειδή, σε μοβ, ροζ και μερικές φορές άσπρο χρώμα, σε μακριές ταξιανθίες. Αποτελεί άριστο μελισσοτροφικό φυτό και το ρεικόμελο θεωρείται το καλύτερο μέλι, αν και ο αρχαίος Διοσκουρίδης θεωρεί ότι οι μέλισσες που τρυγούν τα ρείκια «μέλι εργάζονται ου σπουδαίον». Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του είναι οι κορυφές παρασκευασμένες σε αφέψημα με διουρητικές καθαρτικές, αντιρρευματικές, ηρεμιστικές και αντισηπτικές των ουροποιητικών οδών ιδιότητες. Ανθίζει από Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το ανθοΐαμα δίνεται σε άτομα εγωκεντρικά, που φοβούνται την μοναξιά και δεν ξέρουν να ακούν τους άλλους. Αυτά τα άτομα μιλούν ασταμάτητα, θέλουν να έχουν κάποιον να τους ακούει, γυρνάνε οποιαδήποτε συζήτηση προς τον εαυτό τους. Αυτό συμβαίνει γιατί από παιδί έχει ανικανοποίητες ανάγκες, πράγματα που στερήθηκε και που ήταν αναγκαία για ένα παιδί.

Το ίαμα βοηθάει το άτομο να αποκτά ένα χάρισμα μεγαλύτερης ενσυναισθησίας που οφείλεται στο γεγονός ότι είχε υποφέρει στο παρελθόν (συνειδητά ή μη). Επίσης γίνεται καλός ακροατής και νιώθει μια ασφάλεια μέσα του έτσι δεν την αποζητάει από τους γύρω του…

Μέθοδος δυναμοποίησης: Βρασμός

Δεν υπάρχουν σχόλια: