Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Κενταύριο – Ερυθραία – Centaury (Centaurium erythraea)

Το κενταύριο ανήκει στην οικογένεια Γεντιανωδών (Gentianaceae), με κοινή ονομασία θερμόχορτο, άγρια κίνα, ριγόχορτο.

Μικρό, ετήσιο ή διετές χορτάρι . Ο μίσχος αυξάνεται μέχρι 30 cm , διακλαδισμένος αρκετά στην κορυφή όπου πλαισιώνεται από μια τούφα μικρών, φύλλων. Τα πολυάριθμα ρόδινα ή κόκκινα λουλούδια προκύπτουν σε έναν τελικό κορυφαίο ρόδακα . Ευνοείται στις υγρές , σκιερές τοποθεσίες , τα κράσπεδα και τα λιβάδια. Τα φύλλα του είναι αντίθετα . Μίσχοι και φύλλα άτριχοι .

Τα άνθη του αποτελούνται από 5 ρόδινα πέταλα στην κορυφή ενός μακριού μίσχου, και περιβάλλονται από κάλυκες που διαιρούνται στη μέση του μήκους των σε 5 μακριά στενά τμήματα και φέρει 5 στήμονες με τους ευδιάκριτους ανθήρες .Τα λουλούδια συσσωρεύονται πολλά μαζί σε συμπαγείς ταξιανθίες . Μίσχοι ραβδωτοί . Συστροφή ανθήρων σπειροειδώς λίγο πριν να ανοίξει για να απελευθερώσει τη γύρη.

Η πικρή δράση του υποκινεί τις χωνευτικές εκκρίσεις . Η έκκριση του γαστρικού χυμού αυξάνεται μόλις ενεργεί το χορτάρι στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος . Υποκινεί επίσης το συμπαθητικό σύστημα και την κυκλοφορία , και έχει μια τονωτική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος . Στην Ευρώπη, η Ερυθραία χρησιμοποιείται στην αναιμία και σε ασθένειες του ήπατος και των χοληδόχων κύστεων. Είναι ήπιο καθαρτικό και όταν λαμβάνεται μετά από τα γεύματα, είναι μια άριστη θεραπεία για την καούρα . Όπως πολλά από τα πικρά τονωτικά, είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πυρετού και έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο κινίνης στο παρελθόν. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η δράση οφείλεται εν μέρει στα όξινα φαινολικά συστατικά του ..

Το ανθοΐαμα δίνεται σε ανθρώπους που έχουν αδύνατη θέληση, που επηρεάζονται πολύ εύκολα και είναι πρόθυμοι υπηρέτες. Το άτομο που χρειάζεται το κενταύριο έχει γεννηθεί για να υπηρετεί τους άλλους καταπιέζοντας όμως τις δικές του ανάγκες. Αυτό το κάνει για να κερδίζει και την εύνοια των άλλων. Συχνά νιώθει κούραση και εξάντληση από τις απαιτήσεις των άλλων, όμως δεν μπορεί να αρνηθεί.

Το ίαμα βοηθάει το άτομο ώστε να ξέρει πότε να δίνει και πότε να αρνείται. Να μπορεί να έρχεται σε επαφή με άλλους αλλά να διατηρεί την ταυτότητα του.

Μέθοδος δυναμοποίησης: Ήλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: