Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Λεύκα – Aspen (Populus tremula)


Λεύκα ανήκει στην οικογένεια Ιτεωδών (Salinicaceae). Είναι ένα μεγάλο δέντρο που φτάνει σε ύψος από 15 έως 25 μέτρα, μερικά φτάνουν και 30 μέτρα. Εξαπλώνονται μέσω της ρίζας και κάθε δέντρο ζει 40-150 χρόνια. Αναπτύσσεται σε ψυχρές περιοχές με δροσερά καλοκαίρια, στις βορειότερες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου, με την επέκταση νότια μόνο σε ψηλά υψόμετρα στα βουνά. Ανθίζει Φεβρουάριο με Απρίλιο

Δραστικά υλικά της είναι η ποπουλίνη, η σαλικίνη και το γαλλικό οξύ. Μέρη που χρησιμοποιούνται είναι τα μπουμπούκια (μάτια, βλαστοί) και βοηθούν στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, επουλωτικά, διουρητικά, αποχρεμπτικά, εφιδρωτικά στους ρευματισμούς και στις φλογώσεις της κύστεως. Από τα μπουμπούκια παρασκευάζεται η αλοιφή onguent populeum, για εξωτερική χρήση με εντριβές για να διαλύει τις «εμφράξεις» και να κατευνάζει τους πόνους των πληγών και των αιμορροΐδων.

Το ανθοΐαμα δίνεται σε άτομα που έχουν ανεξήγητες φοβίες που προέρχονται από τον βαθύτερο ψυχισμό. Εφιάλτες και φόβοι κάποιου επερχόμενου κακού. Τα άτομα που χρειάζονται αυτό το ίαμα είναι συνήθως υπερευαίσθητοι, είτε πρόκειται για την αλλόκοτη ατμόσφαιρα ενός κτηρίου ή για τα δυσάρεστα «ρεύματα» που δημιουργούνται μερικές φορές μέσα σε ομάδες ανθρώπων. Μπορεί ακόμα να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα, τρέμοντας και λουσμένος στον ιδρώτα, τρομοκρατημένος από την ιδέα ότι κάτι μοχθηρό καιροφυλαχτεί πίσω από την ντουλάπα.

Μερικοί από αυτούς τους φόβους μπορεί να είναι αληθινή και το άτομο να έχει κάποιες ψυχικές δυνάμεις. Όμως πρέπει να μάθει να χειρίζεται αυτόν τον φόβο και να πάψει σιγά, σιγά να τον έχει.

Ο Δρ Μπαχ είχε πει για την Λεύκα: « Είναι η αφοβία που πηγάζει από τη γνώση ότι η συμπαντική δύναμη βρίσκεται πίσω απ’ όλα τα πράγματα. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα υπερβούμε τον πόνο και τα βάσανα, τις έγνοιες, τις ανησυχίες ή το φόβο. Θα τα ξεπεράσουμε όλα εκτός απ’ τη χαρά της ζωής, τη χαρά του θανάτου και τη χαρά της αθανασίας μας. Θα δημιουργείται η επιθυμία να καλωσορίζουμε τις εμπειρίες και τις περιπέτειες, γνωρίζοντας ότι μας οδηγούν στο ουράνιο σπίτι μας και η πίστη ότι μπορούμε να διανύσουμε το μονοπάτι μέσα απ’ όλους τους κινδύνους και τις δυσκολίες χωρίς φόβο».

Μέθοδος δυναμοποίησης: Βρασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: