Αειθαλής θάμνος, που φτάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα περίπου. Αυτοφύεται σε θαμνότοπους και χέρσα ασβεστώδη μέρη σε όλη την Ελλάδα. Ευδοκιμεί σε ημιορεινές περιοχές και σε χωράφια μέτριας γονιμότητας, ξηρικά ή ποτιστικά. Πολλαπλασιάζεται με καταβολάδες και παραφυάδες. Η μεταφύτευση γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε αποστάσεις 1-1,20 επί 1,40-1,60 μ.. Τα άνθη του, που έχουν χρώμα κιτρινόασπρο και μυρίζουν πολύ έντονα, συλλέγονται όταν αρχίσουν να ανοίγουν, ενώ τα φύλλα σε όλη τη διάρκεια της βλάστησης. Είναι φυτό καλλωπιστικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό. Καθαρίζετε καλά το αγιόκλημα, το καίτε σαν κάρβουνο και με τη σκόνη αυτή καθαρίζετε τα δόντια. Τα άνθη του περιέχουν αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, ενώ θεωρούνται αντιασθματικά. Τα φύλλα είναι κατάλληλα για γαργάρες και οι καρποί ως διουρητικοί και αντικαταρροϊκοί. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι Ιούνιο-Αύγουστο.
Το ανθοΐαμα δίνεται σε ανθρώπους που έχουν εμμονή με το παρελθόν, νιώθουν νοσταλγία, και επιθυμούν να γυρίσουν σε παλιές καταστάσεις. Μπορεί να συναντήσεις έναν τέτοιο άνθρωπο σε κάποιο παράθυρο να αναπολεί το παρελθόν, ενώ το σώμα του προσπαθεί να ζήσει στο παρόν ο νους του τρέχει πολύ πίσω.
Το ίαμα βοηθάει ώστε το άτομο που το παίρνει να συνειδητοποιεί και να θυμάται τα μαθήματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος, αλλά να ζει στο παρόν.
Μέθοδος δυναμοποίησης: Βρασμός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου